رگ‌تک (RegTech) چیست؟

رگ‌تک-RegTech

رگ‌تک (RegTech) یا فناوری‌های قانونگذاری که از ترکیب دو کلمه Regulatory و Technology گرفته شده است به معنای «کاربرد نوآورانه فناوری برای سازگاری و تطبیق‌پذیری کارآمد و کم‌هزینه با قوانین است.» این مفهوم بعد از بحران مالی 2008 در پاسخ به افزایش استارت‌آپ‌های فین‌تک و افزایش حجم داده‌های دیجیتال در صنعت مالی و در پی آن افزایش قوانین مالی شکل گرفت تا در عین حفظ کارآمدی همراه با کنترل هزینه‌ها، بانک‌ها، موسسات مالی و استارت‌آپ‌های فین‌تک حداکثر تطبیق‌پذیری با قوانین جدید را در کمترین زمان ممکن داشته باشد که البته در قدم‌های بعدی این مفهوم به کار قانون‌گذار نیز آمد و قانون‌گذاران مالی نیز در مراحل قبل و بعد از قانون‌گذاری از جنبه‌های مختلف تصمیمات خود باخبر شوند تا بتوانند بهترین تصمیمات را بگیرند.

مقررات و قوانین بانکداری و مالی به صورت مستمر در حال تغییر هستند و بانک‌ها و موسسات مالی باید با این تغییرات همگام باشند. تکنولوژی نوظهوری به حل این مشکل کمک کرده است و به بانک‌ها کمک می‌کند که در جریان اخرین تغییر و تحولات این حوزه قرار بگیرند.

 تعریف دقیق رگ‌تک حوزه عبارت است از: زیر مجموعه‌ای از فین‌تک‌ها که بر روی تکنولوژی‌هایی تمرکز می‌کند که می‌تواند نیازمندی‌های مقرراتی را تسهیل کنند. البته این تکنولوژی تعاریف گوناگونی دارد و بسته به نیازهایی که افراد مختلف دارند، این تعریف می‌تواند تغییر کند.

 شرکت‌های مالی به دنبال روشی بودند که به چنین مشکلات و خلاهای قانونی برخورد نکنند. مقرراتی برای کنترل و جلوگیری از چنین ریسک‌هایی وضع شد تا وضعیت مالی موسسات مالی را شفاف‌تر سازد و ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش دهد. شرکت‌های مالی برای این که در این محیط به حیات خود ادامه بدهند، باید راه‌هایی برای انطباق با این قوانین جدید پیدا کنند. شرکت‌های رگ‌تک از این فرصت استفاده کردند و از ترکیب تغییرات مقررات و تکنولوژی‌های نوین برای کمک به بانک‌ها استفاده کردند.

سیبنتیکس (sybenetix) یکی از شرکت‌های این حوزه است. این شرکت از ابزارهای تحلیل رفتاری برای نظارت بر افراد یک موسسه مالی استفاده می‌کند. با استفاده از این ابزار می‌توان رفتارهای غیرعادی و مشکوک را شناسایی کرد. بانک‌ها می‌توانند از این ابزار برای نظارت بر رفتار استفاده کنند.

یکی دیگر از این شرکت‌ها، سوید (suade) می‌باشد. این شرکت در سال ۲۰۱۴ توسط دایانا پاردس (Diana paredes) تاسیس شد. این شرکت به بانک‌ها کمک می‌کند تا سازمان خودشان را تحلیل کنند و بتوانند با قوانین و مقررات متغیر و پیچیده، انطباق پیدا کنند.

وقتی که بحران مالی رخ داد، پاردس در شرکت مریل لینچ مشغول به کار بود. تجربه این شغل به پاردس کمک کرد تا تغییر و تحول کسب و کار‌ها را شناسایی کند و با استفاده از تکنولوژی‌های جدید و چابکی و تغییرپذیری، شرکت بتواند راحت‌تر با این مقررات مطابقت پیدا کند. بعدها که وی شرکت سوید را پایه‌ریزی کرد، توانست از این عمل، یک کسب و کار شکل بدهد. این شرکت خدمتی به بانک‌ها ارائه می‌کند که با استفاده از این خدمت می‌توانند همیشه با قوانین همگام باشند.

یکی دیگر از تحولاتی که در بازار مقررات مالی و بانکی را تغییر خواهد داد، خروج بریتانیا از حوزه اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۹ خواهد بود.

یکی دیگر از حوزه هایی که سوید در حال تغییر در آن است، ایجاد بستر بانکداری شفاف با استفاده از استانداردهای باز بانکداری(open source standards) می‌باشد. چرا که بانک‌های مختلف، روش‌های متفاوتی برای جمع آوری داده‌ها دارند، اما قوانینی که بر این داده‌ها حاکم است، یکسان است. رگ‌تک ها می‌توانند در این حوزه نیز به یاری بانک‌ها بشتابند.

رگ‌تک ها ابزاری هستند که در دنیای همیشه در حال تغییر، می‌توانند به کمک موسسات مالی و اعتباری بیایند تا این شرکت‌ها را با تغییر و تحولات روز، همگام سازند و از بسیاری از مشکلات و تخلفاتی که ممکن است ناشی از عدم آگاهی از مقررات باشند، جلوگیری کنند

منبع: https://blog.tosanboom.com