انواع کارت‌های بانکی و پرداخت بین‌المللی

کارت بانکی

یکی از خدمات نوین و بسیار پرکاربرد بانکداری الکترونیک استفاده از کارت بانکی جهت دسترسی به انواع سپرده‌ها می‌باشد.انواع کارت‌های بانکی  جهت سهولت در انجام عملیات بانکی و نقل و انتقال وجوه استفاده می‌شوند.معمولاً این کارت‌ها با رعایت اصول ایمنی از طرف بانک‌ها برای متقاضیان و از جنس پلاستیک ساخته می‌شوند.

۱ – کارت‌های نقدی یا بدهکار  (Debit Card ):

این نوع از کارت‌ها نیز به‌حساب بانکی پشتیبان متصل است اما در این نوع کارت‌ها، مشتری پیش بانک اعتبار اضافه‌ای ندارد و تنها می‌تواند تا سقف موجودی داخل حساب خود از کارت برداشت کند یا خرید انجام دهد. این نوع کارت‌ها شامل اطلاعات حساب‌های بانکی است و قابلیت دریافت پول از کشورهای مختلف از طریق سیستم‌های بانکی را دارد. بانک‌ها برای ارائه این نوع از کارت‌ها نیز به علت آن‌که حساب بانکی پشتیبان آن است، معمولاً مدارک شناسایی کامل از مشتریان می‌خواهند، اما حساسیت آن‌ها به‌اندازه افتتاح کارت‌های اعتباری نیست. استفاده از این کارت‌ها به‌خصوص برای کسانی که می‌خواهند درآمد ارزی داشته باشند، مناسب است؛ چراکه به‌آسانی می‌توانند با دادن شماره‌حساب بانکی خود به شرکای تجاری خارجی، مبالغ ارزی خود را دریافت کنند.

۲-  کارت‌های اعتباری  (Credit Card ):

در این نوع از کارت‌ها به میزان اعتباری که بانک برای مشتری در نظر گرفته است،مشتری می‌تواند از آن استفاده نماید و بعد از استفاده مبلغ آن را به صورت کامل بپردازد و یا بخشی از آن را در سررسید‌های معین بعلاوه کارمزد بانک بپردازد.اعطای این نوع کارت‌ها بر اساس اعتبار سنجی بانک‌ها از مشتریان صورت می‌پذیرد

٣- کارت‌هاي پيش پرداخت ( Prepaid Card ):

این کارت‌ها که بیشتر و در اصطلاح رایج با عنوان کارت‌های نقدی یا کارت‌های سفری شناخته می‌شود، درواقع نوعی از همان کارت‌های نقدی است، با این تفاوت که حساب بانکی مجزا پشتیبان آن‌ها نیست و شماره سوئیفت ندارد و امکان واریز و انتقال وجه به آن‌ها از کشورهای دیگر به‌آسانی میسر نیست. کارت‌های پیش‌پرداخت نیز دو دسته اصلی دارد: کارت‌های قابل شارژ مجدد و کارت‌های غیرقابل شارژ مجدد (یک‌بار شارژ) یا همان کارت‌های هدیه. کارت‌های قابل شارژ معمولاً به اسم فرد صادر می‌شود و با نام است و تنها تفاوت آن‌ها با کارت‌های عادی، نداشتن حساب بانکی پشتیبان است. داشتن این نوع از کارت‌ها به علت بار مسئولیت کمتر برای بانک بسیار ساده‌تر از دو نوع کارت قبلی است و در سال‌های اخیر بانک‌های خارجی زیادی به ایرانیان این نوع از کارت‌ها را ارائه کرده‌اند؛ اما کارت‌های هدیه علاوه بر آن‌که حساب بانکی ندارد، با نام هم نیست و حتی دریافت تعداد محدودی کارت هدیه از بانک، معمولاً نیاز به ارائه کارت شناسایی فرد هم ندارد. این کارت‌ها تنها به‌اندازه موجودی اولیه قابل‌استفاده است و پس از اتمام موجودی داخل کارت، باید آن را دور انداخت؛ زیرا قابل‌استفاده یا شارژ مجدد نیست. ازآنجاکه داشتن این نوع از کارت‌ها هیچ منافاتی با قوانین تحریم‌های اعمال‌شده علیه ایران ندارد، بسیاری از این نوع کارت‌های مرتبط با بانک‌های مختلف، به‌راحتی در ایران توزیع می‌شود و کاربران می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند.

انواع کارت های بانکی بر اساس فناوری ساخت

١.کارت با نوار مغناطيسي ( Magnetic stripe Card ):
این نوع از تکنولوژی هم اکنون در بیشتر نقاط جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. شیوه کار آن نیز به این شکل است که اطلاعات مربوط به کارت به صورت کدهای خاصی در پشت کارت و در نوار مغناطیسی آن ذخیره می‌گردد. روش استفاده از اين کارت‌ها بدين شکل است که دارنده کارت به يکي از  پايانه‌هاي فروش (POS) مراجعه نموده و با کشيدن کارت خود و وارد نمودن رمز كارت، اقدام به خرید مي نمايد. اين کارت‌ها جهت انجام عمليات مالي و غير مالي از طريق دستگاه‌هاي خودپرداز(ATM) نيز قابل استفاده مي باشند.
٢.کارت تراشه دار ( Chip Card ):
در این نوع از کارت‌ها از اطلاعات مستقیماً بر روی کارت‌ها ذخیره می‌شوند.این کارت‌ها قابلیت انجام تراکنش بدون اتصال به شبکه بانک را نیز دارا می‌باشند که به دو گروه عمده کارت‌های ۱-حافظه ای و ۲- هوشمند تقسیم می‌شوند.

مزایای استفاده از کارت‌های بانکی
استفاده از کارت‌های بانکی در صورت رعایت اصول ایمنی و استفاده درست از آن‌ها مزایای بی‌شماری دارد.تعدادی از مهم‌ترین مزایای کارت‌ها را در ذیل عنوان می‌کنیم:
الف) استفاده از كارت‌ها باعث افزايش سرعت و كاهش زمان انتقال وجوه مي شود.
ب) استفاده از كارت از انتقال پول نقد و مشکلات آن جلوگیری می‌کند
ج) استفاده از كارت به جاي پول، امنیت را افزایش داده و از سرقت آن جلوگیری می‌کند.
د)هزینه‌های چاپ اسکناس بشدت کاهش می‌یابد.
ه) كارت‌ها، حجم مسافرت‌هاي درون شهري به منظور انجام تراکنش‌های بانكي را كاهش مي دهند و از اين طريق باعث كاهش هزينه‌هاي فردي و اجتماعي مي گردند.

منبع: https://banki.ir