به گزارش جهان اقتصاد، دکتر طاهره صائب، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و دبیر کارگاه کلانداده (Big Data) در نمایشگاه تراکنش ایران، در خصوص دلایل برگزاری این کارگاه گفت: نمایشگاه فرصت خوبی برای بررسی موضوعات مربوط به Big Data است که در صنایع مختلف، از جمله صنعت بانکی بسیار مهم هستند. هم دولت و هم مشتریان، انتظار دارند که داده هایی که در اختیار بانکها قرار می دهند، محرمانه باقی بماند و از آن ها محافظت شود.
عبارت Big Data ، مدتهاست که برای اشاره به حجمهای عظیمی از داده ها که توسط سازمانهای بزرگی مانند گوگل یا ناسا ذخیره و تحلیل می شوند، مورد استفاده قرار میگیرد. این عبارت بیشتر برای اشاره به مجموعههای داده ای بزرگی استفاده میشود که به قدری بزرگ و حجیماند که با ابزارهای مدیریتی و پایگاه های داده سنتی و معمولی قابل مدیریت نیستند. مشکلات اصلی در کار با این نوع دادهها، مربوط به برداشت و جمعآوری، ذخیرهسازی، جست وجو، اشتراکگذاری، تحلیل و نمایش آن هاست. شاید دانستن همین موارد کافی باشد که بدانیم، ظهور Big Data در صنعت آیتی، با چه هدفی رخ داده است. این مبحث، به این دلیل هر روز جذابیت و مقبولیت بیشتری پیدا میکند که با استفاده از تحلیل حجمهای بیشتری از دادهها، میتوان تحلیلهای بهتر و پیشرفتهتری را برای مقاصد مختلف، از جمله مقاصد تجاری، پزشکی و امنیتی انجام داد و نتایج مناسبتری را دریافت کرد.
صائب درباره محتوا و هدف از برگزاری کارگاه کلان داده گفت: موضوعی که من در این کارگاه به آن میپردازم، در رابطه با امنیت و حاکمیت دادههاست، که با ورود نرمافزارهای مربوط به big data، مساله روز این حوزه شدهاند.
وی افزود: قبل از این که big data ظهور پیدا کند، «انبار داده ها» وجود داشت که سازمان ها، دادههای خود را در آن ها ذخیره میکردند. ولی وقتی که خیلی از سازمانها به سمت پردازندههایی مثل هَدوپ (یک چهارچوب نرمافزاری است که سازوکار پردازش و ذخیرهسازی حجم بزرگی از دادهها را برای کامپیوترهایی با سختافزارهای معمولی فراهم میکند میروند تا داده هایشان را پردازش کنند، این نرمافزارهای جدید، موضوعهای حاکمیتی، امنیتی و کیفیتی را در زمینه دادهها ایجاد میکنند. به همین دلیل در این کارگاه، در خصوص بررسی این سیر انتقال از انبار دادهها به سمت دریاچه دادهها، صحبت میکنیم. در همین رابطه، به چالشهای حاکمیتی که در طی این نقل و انتقال به وجود میآید، خواهیم پرداخت و این که چه راهکارهایی در این رابطه وجود دارد. لازم است درباره این راهکارها بیشتر بدانیم. به خصوص در صنعت بانکداری، که مساله امنیت دادهها و کیفیت دادهها بسیار مهم است.
وی گفت: به دلیل اهمیت دادهها و امنیت و حفاظت آ ن ها، موضوع Big Data در صنعت بانکی حائز اهمیت است. هم دولت و هم مشتریان انتظار دارند، که دادههایی که در اختیار بانکها قرار میدهند، محرمانه باقی بماند و از آن ها محافظت شود، به همین دلیل لازم است که با ظهور فناوریهای جدیدی که امنیت بیشتری دارند، راهکارهای مناسب را دراختیار بانکها قرار دهیم.
صائب با بیان اینکه خوشبختانه نسبت به سایر صنایع در کشور، صنعت بانکداری قدمهای بهتری برداشته و به سمت ایجاد زیرساختهایی برای big data رفته است، افزود: هدف اصلی این است که منابع اصلی و عظیم دادهای مثل شبکههای اجتماعی، سنسورها، IOT (اینترنت چیزها)، فناوریهای موبایل وغیره که فناوریهای نوظهوری هستند و دیگر با سیستمهای قبلی قابل ذخیره و تحلیل نیستند، توسط این فناوری به بهینهترین شکل ممکن مدیریت شوند. توسعه این فناوریها، صنعت بانکی را مجبور کرده به سمت آن ها حرکت کند. بانکها نیاز دارند بتوانند رفتار مشتریان را پیشبینی کنند و تحلیلهایی در خصوص بازار و رفتار مشتریان داشته باشند. Big Data این امکان را در اختیار بانکها قرار میدهد که بتوانند آینده را پیشبینی کنند و تحلیلهای نسخه ای و تجویزی ارائه کنند، تا در آینده به مشکلی برخورد نکنند.
به گفته وی، در حال حاضر تمامی بانکها به این سمت میروند که از قابلیتهای تحلیلی پیشبینی کننده و تجویزی که Big Data دارد استفاده کنند و به سمتی بروند که از تمامی دادههایی که وجود دارد به نحو احسن استفاده کنند.